mandag 28. juli 2014

E-bok + VoiceOver = Lydbok

Bilde av en iPad med iBook og øreplugger
Orker du ikke lese selv kan du få telefonen eller brettet ditt til å gjøre det for deg.

E-bokmarkedet har fortsatt ikke tatt helt av her til lands. Samtidig har lydbøker blitt mer populært. Kjører man bil eller gjør andre ting som krever øynenes oppmerksomhet kan det være vel så greit å høre Kim Haugen lese boka for deg.

Men så er det ikke alltid Kim Haugen eller noen andre som er flinke til å lese har rukket å lese inn akkurat den boka du er interessert i. Da skal du vite at så lenge boka finnes som e-bok, så kan du få VoiceOver eller TalkBack til å lese boka for deg i stedet.

For å ha noe lesestoff til sommerens hytteferie lastet jeg ned Alexander - Skjebnens sønn av Valerio Massimo Valfredi for å fordrive noen timer i solen. Men den sterke solen og varmen gjorde det slitsomt å myse mot telefonen, selv om skjermen faktisk var ganske lesbar i lyset. Det var da jeg tok frem ørepluggene og skrudde på VoiceOver. Ved å bla til riktig side, skru på VoiceOver og dra ned skjermen med to fingre, leste VoiceOver boken for meg, side for side.

Men jeg skal ikke forsøke å lure noen til å tro at VoiceOver sin syntetiske stemme leser med mer innlevelse enn Kim Haugen. Tvert i mot, VoiceOver har dessuten en del merkelige talefeil som burde lukes bort ved neste oppdatering. Fordelen er at utvalget er så mye større! Dessuten, når sola har gått ned eller bilen er parkert, så kan du legge bort ørepluggene og lese videre i den samme boka på gamlemåten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar