lørdag 5. juli 2014

Hvordan bruke iPad'en i sola i sommer

Det virker ikke bare enkelt å sette seg ut i hagen med dagens nettavis, men det finnes håp.

Noe er fortsatt best på papir, tror vi. Det er det i hvert fall lett å tenke når man setter seg ut i hagen en varm sommerdag for å lese avisen. På papir. iPad'en er det jo umulig å lese ute i sola. Tror vi.
Når det skarpe lyset reflekteres i skjermen blir du nemlig en del av en gruppe du kanskje ikke så ofte tenker på: de svaksynte.

Men Apple har laget gode hjelpemidler for denne gruppen som du nå for anledningen er en del av. Så hvorfor ikke bruke dem du også?

Så hva gjør man når man knapt klarer å lese det som står på skjermen? Man begynner med å gå inn på Innstillinger, deretter Generelt, før man blar seg litt nedover og velger Tilgjengelighet. Her er det mye moro man kan prøve ut.

Det første man kan prøve er å invertere fargene på skjermen. Det gjør at svart tekst på hvit bakgrunn blir hvitt på svart, eller omvendt. Noen ganger er det alt som skal til for å klare å lese teksten. Funker dog dårlig på Instagram og YouTube...

Hvis du fortsatt ikke ser noe kan du ta andre sanser i bruk. Et annet valg under Tilgjengelighet heter VoiceOver. Dette er Apple sin skjermleser som leser teksten på skjermen for deg. Navigeringen blir litt annerledes, så det er lurt å øve seg litt på dette før man surfer av gårde.

Når du har skrudd på VoiceOver kan du gå til hvilken som helst nettside og høre på den som en lydbok. Forutsatt at siden er universelt utformet, naturligvis.

Android-brukere har også disse mulighetene med TalkBack-funksjonen, men sist jeg sjekket hadde ikke denne en norsk stemme. Det kan høres rart ut på norske sider, men funker utmerket på engelskspråklige.

NB: Øreplugger er sterkt å anbefale hvis du forsatt vil ha et godt forhold til menneskene rundt deg. En gang jeg skulle demonstrere VoiceOver for noen kolleger tikket det inn en småsur sms fra en høygravid kone på overtid. Den ble lest opp i plenum før jeg rakk å skru den av, til stor forlystelse for mine kolleger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar